Студенти са загинали, бити до смърт в учебни заведения, разкри Фирузе

...
Студенти са загинали, бити до смърт в учебни заведения, разкри Фирузе
Коментари Харесай

Протестно шествие в София подкрепя човешките права в Иран

Студенти са починали, бити до гибел в образователни заведения, разкри Фирузе Ак Бари

Иранската общественост в България подкрепена от неправителствени организации излизезе на протестно шествие в София, предава. Ислямската страна е разтърсвана от митинги, избухнали след убийството на 22-годишната Махса Амини, чийто кичур от коса, посочил се под бурката, провокира нейната гибел.

Хората от иранската общественост у нас желаят по-голяма отбрана на дамите в родината им. Оказва се обаче, че и в България, те срещат огромни компликации в това да получат статут на бежанци.

Близо 1000 ирански жители живеят в България. Голяма част от тях нямат статут за интернационална протекция. Много от тях вземат участие в шествието през днешния ден и споделят, че желаят да бъдат гласа на Иран. По думите им държавното управление заглушава интернет връзките и по тази причина не може да се разбере какво тъкмо се случва там сега.

" Нещо доста значимо не се чува тук - какво се случва в учебните заведения в Иран. Децата и младежите нямат сигурност в учебните заведения. Това, което знаем е, че двама студенти са починали, бити до гибел в образователни заведения. Заради прекъсването на интернет нямаме информация какво тъкмо се случва в Иран ", сподели Фирузе Ак Бари.

" Те са потърсили интернационална протекция от страната ни в лицето на Държавната организация за бежанците, само че доста от тях получават отводи. България продължава да третира Иран като сигурна страна. Последните събития единствено демонстрират какво се случва в тази страна, която сега се владее от диктаторски режим. Там се избиват мирни жители. До момента 400 души са изгубили живота си в свободното изложение на настояването на базовите човешки права. Над 40 000 се приказва, че са арестуваните задържани ", сподели Диана Димова, уредник на митинга.

" Оспорваме решенията на Държавната организация за бежанците решения за отричане на интернационална протекция на доста ирански бежанци. По наша самодейност ще се случи скоро среща, с цел да можем да обсъдим Иран сигурна страна ли е или не ", съобщи още организаторката на митинга.

От Народно събрание протестиращите чакат българската страна да излезе с публична декларация, осъждайки режима в Иран, да подсигурява с настояването си обективно следствие на всички закононарушения и убити там, да подсигурява справедливото отнасяне на иранските бежанци, които са потърсили протекция у нас.

Протестиращите желаят отзоваването на иранския дипломат у нас.

" Смятаме, че в демократичния свят представители на диктаторски режими по никакъв метод нямат право да продължат пребиваването си ", добави Димова.

Шествието продължава с демонстрации с рязане на кичури от страна на мирни жители и на над 40 съпричастни български организации. Протестиращите имат намерение да завържат 300 бели забрадки с надпис - " Жена, живот, независимост " пред Иранския културен център, където и ще оставят кутия с отрязаните кичури.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР